Oorzaak en gevolg van een slechte luchtkwaliteit op kantoor

De gezondheidseffecten van een slechte luchtkwaliteit zijn op grote schaal bekendgemaakt en het wordt nu ruimschoots erkend door overheden en artsen over de hele wereld. Cijfers van het PBL geven aan dat luchtvervuiling mede de oorzaak is voor het vroegtijdig overlijden en ziek maken van duizenden mensen in Nederland. Een optimale luchtkwaliteit op kantoor is dan ook uiterst belangrijk om ziekteverzuim te verminderen en de productiviteit van werknemers te waarborgen. Wij bij Lucht- en Waterinspectie Nederland maken u hier graag van bewust, zodat u niet te laat bent om er iets aan te kunnen doen.

Bewust van luchtkwaliteit

Als u denkt aan een slechte luchtkwaliteit denkt u vaak aan grote steden, zoals Peking of Bangkok. Daar is de luchtkwaliteit (smog) visueel goed zichtbaar. Toch is de smog net zo schadelijk als deeltjes die niet zichtbaar zijn. Hoe kleiner de deeltjes, hoe minder zichtbaar, hoe verder ze in de longen kunnen binnendringen. Het ultrafijn stof kan via de longblaasjes worden opgenomen in de bloedbaan. Zo komt het overal in het lichaam.

Oorzaken slechte luchtkwaliteit op kantoor

In een kantoorruimte zou u zeggen dat de luchtkwaliteit gewaarborgd wordt. Ventilatieschachten zijn aangelegd, soms hangt er een zuurstofmeter aan de muur en er wordt regelmatig schoongemaakt. Toch blijkt dat 5 op de 10 kantoorpanden een ongezonde luchtkwaliteit heeft. Met name stof, te weinig zuurstoftoevoer en schimmels zijn daarvan de oorzaken. Dit kan nare gevolgen hebben. Het aanvragen van klimaatbeheer bij Lucht- en Waterinspectie Nederland voorkomt deze oorzaken.

Enkele gevolgen voor de gezondheid

Te weinig zuurstof veroorzaakt hoofdpijn en kan op lange termijn effect hebben op hart- en vaatziekten. Stof heeft een negatief stimulerend effect op longziekten zoals bronchitis en astma. De grootste ziekteveroorzaker is schimmel. De schimmels ontstaan door een te hoog vochtgehalte en de verkeerde omgevingstemperatuur van luchtstromen. Schimmels kunnen virussen verspreiden die kunnen leiden tot levensgevaarlijke infectieziekten.

Onzichtbare luchtvervuiling

Zoals reeds benoemd is een slechte luchtkwaliteit niet altijd zichtbaar. In een omgeving waarbij de lucht schoon lijkt, is dit dan ook lang niet altijd het geval. Zo kunt u in het Amsterdamse Bos de frisse dennengeur ruiken, maar ondertussen worden er tonnen met kerosine geloosd boven het bos door vliegtuigen die richting Schiphol vliegen. Als u op uw werk een raam opent, komen ook deze deeltjes de kantoortuin binnen dwarrelen. Regelmatig een luchtonderzoek uitvoeren is dan ook een vereiste voor elke werkgever die een gezonde kantooromgeving wilt garanderen.

Beperk de gezondheidseffecten van een slechte luchtkwaliteit

Om de luchtkwaliteit in de werkomgeving positief te beïnvloeden kunt u veel zelf doen. Toch zijn er veel meer zaken waar u aan zou moeten denken die vaak te specialistisch zijn voor een leek. Lucht- en Waterinspectie Nederland helpt u dan ook verder met het optimaliseren van de lucht- en waterkwaliteit. Neem direct contact op via ons contactformulier of start snel met een luchtonderzoek door ons simpele zes stappenplan te doorlopen.

Lees ook deze blogs

Controleren keerkleppen: voorkom verontreiniging in uw waterleiding

Goed werkende keerkleppen zijn essentieel voor veilig en gezond drinkwater en kunnen een potentiële Legionellabesmetting voorkomen. In dit artikel vind je informatie over wat een keerklep is en waarom u deze keerkleppen regelmatig moet controleren.
Blog lezen

NEN 1006: graadmeter voor schoon drinkwater

In Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld dat het drinkwater veilig is om op te drinken. We denken er niet eens bij na dat het ook anders zou kunnen zijn. Om dat zo te kunnen houden, zijn er bepaalde eisen die aan ons drinkwater worden gesteld.
Blog lezen