De vijf voordelen van een wateronderzoek

Nederland is een marktleider op het gebied van schoon drinkwater. Het water dat wordt rondgepompt door onze rioolleidingen behoort tot het meest zuivere van de wereld. Toch is wateronderzoek van essentieel belang en brengt dit vele voordelen met zich mee. In dit artikel vertellen wij over de vijf voordelen van een wateronderzoek door Lucht- en Waterinspectie Nederland.

1. Controle op zware metalen

Hoe schoon het drinkwater vanuit de waterzuiveringsinstallaties ook wordt rondgepompt, als het in de leidingen van een oud huis terecht komt zorgt dit altijd voor een verslechterde kwaliteit van het water. In jaren 30 woningen werd bijvoorbeeld nog vaak met koper en zink gewerkt. Met name de verbindingsstukken van pijpleidingen zijn hier veelvuldig mee gemonteerd. Daardoor kan het water soms wat ijzerachtig smaken. Een langdurige blootstelling aan zink of andere zware metalen kunnen diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Met een wateronderzoek kunt u bekijken in hoeverre de zware metalen aanwezig zijn.

2. Legionella preventie

Om in de categorie gezondheid te blijven, is het allerbelangrijkste voordeel van regelmatig een wateronderzoek te laten uitvoeren de preventie van de Legionellabesmetting. Deze bacterie is niet alleen zeer slecht voor de gezondheid, maar kan bij infectie ook nog eens een dodelijke afloop hebben. Meer hierover kunt u lezen in het artikel over het gevaar van de Legionellabacterie, die wij binnenkort gaan schrijven. Hou hiervoor onze blog in de gaten.

3. Waterkwaliteit meten

In België en in de grensstreken van Nederland wordt er nog regelmatig gebruik gemaakt van een natuurlijke waterbron. Voor u deze bron gebruikt wilt u uiteraard weten wat de kwaliteit is van het water. Niet alleen voor het drinken van het water, maar ook voor het douchen en afwassen van uw borden is enige zuiverheid van het water belangrijk. Natuurlijke waterbronnen kunnen onder andere parasieten bevatten die mensen zeer ziek kunnen maken.

4. Onderhoud landerijen

Voor u een stuk land koopt om bijvoorbeeld uw koeien op te laten grazen of groenten te telen is het van belang het omliggende water te testen op toxische stoffen en zuiverheid. Uiteraard ligt het accent dan niet alleen op de drinkbaarheid ervan, maar ook op de nutriënt-waarde. Waterverontreiniging kan zorgen voor een slechte oogst en het ziek maken van vee. Door een onderzoek uit te laten voeren naar waterkwaliteit kunt u een miskoop voorkomen, de waterkwaliteit verbeteren en gezond boeren.

5. Vertrouwen in veiligheid

Het toetsen van de waterkwaliteit heeft niet alleen een preventieve werking op het voorkomen van gezondheidsklachten. Het geeft ook een vertrouwelijk gevoel over elk glas water dat u drinkt. Het RIVM raadt aan in haar richtlijnen om jaarlijks de waterkwaliteit van huishoudens en openbare ruimten te testen op zuiverheid. Met behulp van een simpel wateronderzoek hoeft niemand zich meer druk te maken over de kwaliteit van het water. Een veilig gevoel toch?

Ervaar de voordelen van een wateronderzoek

Een wateronderzoek zorgt voor vertrouwen, een verbeterde gezondheid en bovendien een aanzienlijke financiële besparing. Wij van Lucht- en Waterinspectie Nederland zijn gespecialiseerd in wateronderzoek, waardoor wij effectief en snel een wateronderzoek kunnen uitvoeren. Ervaar nu de voordelen door direct een wateronderzoek aan te vragen bij Lucht- en Waterinspectie Nederland.

Lees ook deze blogs

Controleren keerkleppen: voorkom verontreiniging in uw waterleiding

Goed werkende keerkleppen zijn essentieel voor veilig en gezond drinkwater en kunnen een potentiële Legionellabesmetting voorkomen. In dit artikel vind je informatie over wat een keerklep is en waarom u deze keerkleppen regelmatig moet controleren.
Blog lezen

NEN 1006: graadmeter voor schoon drinkwater

In Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld dat het drinkwater veilig is om op te drinken. We denken er niet eens bij na dat het ook anders zou kunnen zijn. Om dat zo te kunnen houden, zijn er bepaalde eisen die aan ons drinkwater worden gesteld.
Blog lezen
Menu